Friday, 31 May 2013

Tutorial nak letak Nuffnang dalam blog

Assalammualaikum..
Untuk entry kali ni aku nak tunjuk tutorial macam mana nak letak Nuffnang dalam blog .Eh ape tu Nuffnang ?Nuffnang adalah satu company iklan yang akan tumpang dalam korang punya blog .Maksudnya ,korang tolong iklankan iklan mereka dalam blog korang .Kalau ada pelawat yang klik iklan tu,korang boleh dapat income . Nanti dalam acc Nuffnang korang akan masuk la amount.Kalau amount tu melebihi Rm50 ,korang akan dapat cek dari pihak Nuffnang dan korang boleh cash out.Untuk dapat amount tu,korang kena la selalu update blog dan tambah ramai follower .Tapi amaran keras ye .Pendapatan dari Nuffnang ni korang jangan buat sebagai pendapatan tetap sebab tak menentu income nya . Tutorial yang aku buat ni memang senang sangat,korang tak kan pening lalat sorang -sorang depan laptop nak buat nuffnang ni

Mula-mula , pergi dekat google,taip Nuffnang
Nanti keluar macam ni kan ? korang klik Join Nuffnang. Next korang kene isi semua butiran diri,isi je .Ikut je instruction yang dia suruh.
Dah siap isi semua butiran diri ,korang klik Manage my blog .

Bila keluar macam ni ,korang klik Add a unit ,Add a unit tu under tulisan Add a blog.Kenapa aku tak ade ? Sebab aku dah letak semua iklan .Jangan risau ,dekat korang mesti ada .
Oke ,bila dah keluar macam ni,korang boleh pilih jenis iklan macam mana korang nak letak dalam blog korang .Kalau boleh amek je semua jenis iklan .Nanti bila korang klik yang mana korang pilih ,akan keluar code .korang copy dlu kod nya . 
Dah keluar kan code dia.jangan lupe copy .

Next,pergi dekat dashboard>layout>Add a gadget.

Klik HTML,then korang paste codenya .Lastly save .Senang kan ? :) Done!
 Ada ape ape pertanyaan ,sila pergi nyatakan soalan anda di ruangan komen .Harap maklong ! :)







3 comments: